Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета

...
Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета
Коментари Харесай

Доклад: България не е изпълнила препоръките на Комитета срещу изтезанията

Комитетът за попречване на изтезанията и нечовешкото отношение  и наказване към  Съвета на Европа  представи нов  отчет , който преглежда изискванията в полицейските  арести ,

В документа се регистрира, че нашата страна към момента не е изпълнила отправените до момента рекомендации.

При лекуването, изискванията и правните гаранции за пациенти с психологични разстройства и за настанените в институции за обществени грижи се следи опазване на множеството открити дефекти.

Отправена е рецензия за неналичието на дейности от българските управляващи за премахване на умишленото  физическо малтретиране  на пациентите от страна на чиновниците.

В документа се показва, че чистотата е на ужасяващото ниво в някои домове за обществени грижи,

като там и в  психиатричните   болници  липсват задоволително чиновници поради траяло с десетилетия неуважение и липса на поддръжка от управляващите.

Прилагането на  изолация  и  обездвижване  продължава, въпреки че е нелегално и не подхожда на интернационалните насоки, се регистрира в отчета.

Болните  с психологични разстройства в България нямат достъп до модерни лекувания и това вреди на тяхното богатство, се добавя в текста.

Комитетът още веднъж показва  загриженост от неналичието на прогрес  в деинституционализацията на обществените грижи и на психиатричните услуги у нас.

Според дадената оценка доста хора са неуместно държани в огромни психиатрични институции, без никаква вяра за връщане в обществото.

Комитетът приканва за  спешни дейности във всички области  – законодателство, инфраструктура,

съобразени със актуалния европейски опит. Целият метод би трябвало радикално да се промени посредством битка с предубежденията за психологичното здраве и с усъвършенстване на отношението към пациентите, се показва в отчета.

По въпроса с полицейското задържане се отбелязва, че по-голямата част от участниците в осъществено допитване са декларирали, че са получили правилно отношение. Докладът не регистрира прогрес в използването на главните гаранции против малтретиране – правото да се уведоми за задържането, правото на достъп до юрист и доктор, и правото да бъдат обявени тези права на арестувания.

За  положението на пандизите  е насочен нов апел към българските управляващи да подхващат решителни дейности за справяне с насилието сред лишените от независимост, изключително в Софийския затвор. Изразено е страдание за извънредно неприятните и даже неприемливи материални условия в пандиза в София и в пространства в затворническото общежитие в Кремиковци. Комитетът предлага общежитието да бъде затворено, а лишените от независимост там да бъдат преместени другаде.

Отправен е  призив българските управляващи да усилят здравните екипи в пандизите и предлагането на безвъзмездни медикаменти,  както и да подобрят предоставяните психиатрични грижи на пандизчиите. Комитетът упорства, че незадоволителният брой затворнически чиновници може единствено да усили заплахата от принуждение и заплашване сред пандизчиите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР